Details

Stadsrumsanalys av Hallonbergsplan, Sundbybergs stad

by Blomgren, Torbjörn

Abstract (Summary)
In 2005, a comprehensive plan was approved for the urban districts of Rissne, Hallonbergen and Ör in Sundbyberg. One of the objectives of the comprehensive plan was to strengthen the public spaces in the districts in order to create a lively and diversified city life, day and night, attractive to all people regardless of age and background. Hallonbergsplan is a ”bus-square”, located in connection to Hallonbergens centre facility. The aim of this report was to analyse Hallonbergsplan in a social perspective, with focus on the physical environment and which prerequisites the physical environment provides in order to create the city life that has been formulated as an objective of the comprehensive plan. The purpose of the report was to clarify which kind of city life Hallonbergsplan contains and how it is used by its visitors. Furthermore, the purpose was to clarify if there is a need for complementaries in the physical environment in order to improve the prerequisites for the city life and if so which. A method developed by architect Jan Gehl was used when analysing Hallonbergsplan. Gehls method is based on the activities of the place, how it is used and which possibilities there is for contact between people. The method analyses the place in regard to six parts; activities, the form of the space, possibilities and holdbacks to make contact, protection, comfort and enjoyment. The analysis of Hallonbergsplan provided a detailed result that showed as well positive as negative properties in the physical environment of the place, in all the different parts of the analysis. Thus, Hallonbergsplan has physical attributes, structural and visual, that both stands in the way of and promotes a development of the city life which is the aim with the comprehensive plan. Hallonbergsplan is dominated by necessary activities, but optional and social activities also occur, foremost concentrated to the area around the fountain and the entrance to the centre facility. In a future development of Hallonbergsplan, improvements need to be done concerning traffic balance, the environment for pedestrians, prerequisites for durable activities and the balance between the centre facility and Hallonbergsplan. Moreover, Hallonbergsplan needs to become a living, safe and diversified place day and night. Finally, existing qualities should be preserved and developed.
Bibliographical Information:

Advisor:

School:Högskolan i Gävle

School Location:Sweden

Source Type:Master's Thesis

Keywords:

ISBN:

Date of Publication:03/14/2008

© 2009 OpenThesis.org. All Rights Reserved.